Schoolplein van basisschool De Toonladder veranderd van stenig plein in een groene oase

Woensdag 10 januari 2023 heeft wethouder Marieke Schouten het groenblauwe schoolplein van basisschool De Toonladder in Zuilenstein klimaatproof verklaard. Dit deed zij samen met hoogheemraad Willem van der Steeg onder muzikale begeleiding van de leerlingen van de basisschool. Op het nieuwe plein is ruimte voor spelen in de natuur, het opvangen van regenwater, het geven van buitenonderwijs en klimmen en klauteren op de speeltoestellen van hout en touw.

Groen schoolplein

Op de foto, gemaakt door Butino: wethouder Marieke Schouten en Willem van der Steeg reiken het klimaatprooi logo uit

Op het schoolplein is 1000 vierkante meter stenig plein veranderd in een groene oase voor sport, spel en educatie. Op deze manier willen we niet alleen bewegen stimuleren. Maar draagt het schoolplein nu ook bij aan de biodiversiteit van de natuur, is het beter bestand tegen extreme regenbuien en biedt het een aangename koele plek als het buiten warm is. Het schoolplein is nu een fijne plek voor leerlingen van de basisschool, maar ook voor spelende kinderen uit de buurt.

Tweede groenblauwe schoolplein in Nieuwegein
Dit is het tweede groenblauwe schoolplein in Nieuwegein. Het naastgelegen plein van basisschool Vroonenstein is in mei 2023 geopend. Zo heeft er nu in totaal 2500 vierkante meter verharding plaats gemaakt voor groen. Wethouder Marieke Schouten: ‘Met deze nieuwe schoolpleinen creëren we een groene oase voor zowel de leerlingen als de buurt. Hier zijn we klaar voor de toekomst!’.

Wethouder Marieke Schouten en Willem van der Steeg, hoogheemraad van het Waterschap hebben een speciale tegel onthuld. De tegel symboliseert dat het schoolplein klimaatproof is verklaard.

Mooie samenwerking
Met trots werd het schoolplein van de Toonladder geopend door de leerlingen en bestuurders van alle betrokken partijen, te weten het schoolbestuur Robijn, de gemeente Nieuwegein, provincie Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, ontwerpbureau RIS, fondsenwerver Speelsgroen en hovenier Multituin & lied over het nieuwe schoolplein gezongen.

Bob Koopmanplein
De opening van het vernieuwde schoolplein kreeg voor voormalig directeur Bob Koopman een onverwachte wending. Onder zijn leiding is de school vijf jaar geleden begonnen met de eerste initiatieven die hebben geleid tot het vernieuwde schoolplein. Inmiddels is hij met pensioen, maar de leerlingen en ouders zijn hem nog lang niet vergeten zijn. Zijn opvolgster Carlijn vroeg hem dan ook ter plekke om het plein officieel te openen, door een zorgvuldig afgeplakt bordje te onthullen. Dat deed hij natuurlijk graag en na 10 tellen vooraf door de leerlingen, kwam van achter het beschermende papier zijn eigen naam tevoorschijn.

Het schoolplein van De Toonladder Zuilenstein heet voortaan het Bob Koopmanplein. Een mooi eerbetoon aan de man die de eerste stappen zette in het mogelijk maken van het prachtige nieuwe blauw-groene schoolplein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk